Nu är det perfekt tid att plantera

Funderar du på att fixa nytt fruktträd, bärbuske, häck eller rabatt, men funderar över när ska man plantera? Tiden som är nu, är perfekt, augusti och september är bäst för i stort sett all plantering. Nu är det fuktigare i luften och i marken, vilket gör att det lämpar sig bra att plantera. 

Så här planterar du

Att plantera görs på lite olika sätt, beroende på om det är träd eller andra plantor, men det mesta är på samma sätt. Kanske du vill sätta ett japanskt prydnadskörsbärsträd? På tal om körsbär, klicka här för att läsa mer om Cherry Casino. 

Ett träd planterar du så här:

Är det torrt i marken där du ska plantera, vattna kvällen innan.

Börja med att gräva en grop. Den ska vara minst dubbelt så stor i diameter som rotklumpen på trädet. Det är viktigare med bredden är djupoet eftersom att det brukar vara som så att de flesta träds rotsystem breder ut sig åt sidorna.

En rot behöver två saker. Vatten och syre. Är jorden för kompakt så får den väldigt lite syre. Det går att blanda den uppluckrade lerjorden med kogödsel och barkmull eller med egen kompostjord. För att rötterna ska söka sig utanför gropen när trädet etablerar sig så är det viktigt att du inte missar denna delen. Vattna sedan i gropen.

Ta av plasten eller krukan på trädet och lösgör försiktigt trädets rötter. Om det sitter en väv eller ett metallnät runt om ska detta sitta kvar och endast lossas runt stammen.

Se till så att du inte planterar trädet allt för djupt. Du får inte täcka rothalsen med jord. Det är bättre att plantera för högt än för lågt. Det kommer att sjunka en del efter du har planterat. 

Sedan kan du fylla upp med jord ch stampa försiktigt så att trädet står stadigt. Se till så att du vattnar ordentligt.

Det är också viktigt att ge ett bra stöd åt trädet. Du kan använda en stör med trädband för att ge trädet stöd så kommer det växa rakt, vilket är extra viktigt i blåsiga lägen. Sen är det smart att även sätta ett nät runt stammen, för det skyddar mot mindre djur samt solens värme. Ett större nät ger ett bra skydd mot harar och rådjur på vintern.

Kom ihåg att vattna trädet hela första säsongen så att det kan rota sig ordentligt utan vattenbrist. Har du använt Planteringsjord eller en annan gödslad jord vid planteringen räcker det med näring första sommaren.

Välja träd

Det finns en hel del träd att välja på och det är inte alltid så lätt att välja vad det är du ska ha. Tänk igenom de frågor som finns nedan innan du åker till plantskolan för att köpa träd.

27 Aug 2020