Planera ditt växthus

Att ha ett eget växthus på tomten är inte fel. Det är en dröm för många att ha där man kan odla, skörda och även sitta ute och njuta i. Oavsett hur du ska använda ditt växthus är det bra att göra en noggrann research. Ett vanligt misstag många gör är att välja en allt för billig variant. Gör först en ordentlig research och ta in offerter från flera olika leverantörer. Ta reda på varför ett visst växthus är så billigt som det är. Ofta beror det på att konstruktionen har tunnare profiler, att sidohöjden är lägre och att det är tunnare glas. Se därför till så att du noga läser specifikationen på det du ska köpa.

Rådfråga experter

Det är så klart helt ok att köpa växthus på nätet, men det kan vara bra att åka och kolla på dem i verkliga livet. Det så att du kan så att säga klämma och känna på de olika varianterna. Där finns det ofta även experter som du kan be om råd vad som passar dig och din tomt. Ta med skiss av tomt samt plats du tänkt ha ditt växthus. En bra placering av växthus brukar vara västläge. Många tänker söderläge, men det klan bli allt för varmt då.

Inredning av växthus

Att inreda växthuset är en sak för sig. Det är bra att planera in en bra arbetsyta där det finns plats för ett rejält planteringsbord. Det är inte fel heller att ha en yta där du kan sitta ner och njuta av allt du har odlat. En generell rekommendation är att välja ett något större växthus än vad du tänkt dig från början.  Dra in vatten och el i växthuset, oavsett storlek. Det är bra att ha el för belysning och för att kunna ha en frostvakt och värmefläkt i växthuset, så att det kan användas till vinterförvaring av växter eller om det blir väldigt kallt även under odlingssäsongen.

Underhåll ditt växthus

En gång om året sedan bör du göra en storstädning av växthuset. Det är bra att göra på hösten. Se då till att tömma ut alla krukor, städa ur jordbäddar, plocka bort löv, kvistar med mera. Sedan kan du använda dig av en högtryckstvätt, på lägsta nivån, för att spola av växthuset, både insida och utsida. Du kan putsa glaset med såpa. Gå över takrännor, rensa dem, smörj gångjärnen och lås till alla luckor och dörrar så att de inte kan blåsa upp om det blir höststormar.

15 Jun 2020