Saker att göra i augusti

Augusti är en av årets mest spännande trädgårdsmånader. Nu är det då det doftar och smakar och alla färger lyser. Denna månad är perfekt för att vårda både det ena och andra. Så som själen men även skörden och växtligheten.

Augusti månad är den perfekta månaden för att nyplantera. Det eftersom nu är luften i regel fuktmättad. Det innebär att buskar, träd och perenner som sätts i jorden kommer att hinna med att rota sig innan vintern kommer. Du kan även passa på att plantera höstblommande buskar eller plantera vintergröna växter som hinner utveckla stadigt rotsystem innan vintern.

Du kan också dela och föröka vårblommande perenner. Det gör du genom att gräva upp plantorna och putsa bort visset. Sedan delar du plantan och planterar om.

Skördetid

Augusti är även månaden då det är dags att skörda en massa gott i din trädgård. Du kan skörda dina kryddväxter. Gör som så att du repar av av blad från stjälkar och lägg på ett galler. Ställ på skuggigt och torrt ställe. Rör dagligen runt till alla blad torkat och lägg i burk. Dragon, citronmeliss, mynta, oregano, rosmarin och timjan till exempel. Basilika, dill och persilja är bättre att frysa in i stället.

Passa även på att ta hand om alla sommarblommor. Plocka bort vissna delar och vattna och gödsla minst en gång i veckan. De fortsätter sätta nya knoppar om du sköter dem.

När du skördat potatis se då till att ta bort blasten från potatislandet. Det för att potatisbladmögel som kan ge brunröta på potatisen.

Beskär och rensa

Augusti månad är även bra tid att beskära träd och växtlighet. Känsliga träd och buskar bör alltid beskäras under JAS-månaderna (juli, augusti och september) och stenfrukt som plommon och körsbär på hösten efter skörd.

Passa också på att rensa ogräs nu samt se till att gröngödsla kökslandet efter skörd. Gallra krusbär och vinbär, efter att du skördat dem så klart. Ta bort gamla, risiga och döda grenar så busken får ljus och luft. Beskär hallon och björnbär.

Plocka upp fallfrukt från gräsmattan. Rutten frukt lockar till sig getingar och mördarsniglar bland annat.

9 Aug 2020