Skörda och vinterförvara äpplen

De äpplen du har tänkt lagra till vintern ska du plocka innan frosten kommer. Eftersom det är som så att många äpplen eftermognar, så det är viktigt att man gör rätt för bästa förvaring.

Äpplen som är tidiga och mognar direkt på träden eller faller av lämpar sig bättre att äta direkt eller att musta, än att förvara längre tid. Det finns bra vinteräpplen att använda istället. Det finns sorter som är speciellt lämpade för att förvara. Exempel på sorter är 'Ribston', 'Belle de Boscoop' och 'Gloster'. Dessa äpplen eftermognar under lagringen så att de blir ätmogna. Dessa kan inte ätas direkt från trädet, då smakar de inte särskilt gott.

När är äpplena mogna för skörd?

Du bör skörda dina vinteräpplen så sent in på säsongen som det är möjligt. Det eftersom då är det kallare och frukternas andning går långsammare. Dessutom bör inte äpplet inte vara helt moget. De ska istället fortsätta att utveckla arom under lagringen. Tecken att titta efter för att börja skörda: frukten börjar ljusna, de börjar dofta äpple, enstaka frukter börjar falla.

Så här ska du plocka dina äpplen:

Du bör skörda dem då det är torrt väder ute. Se till att plocka dem varsamt från trädet. Det gör du genom att vrida av äpplet istället för att rycka. Försök få med skaftet. Alla frukter som ska förvaras måste vara hela, fullt friska och utan skavanker.

Förberedelser inför lagring

Äpplena behöver inte tvättas, men det kan vara bra att försiktigt torka bort smuts. De bör snabbt komma in i den rätta, svala förvaringstemperaturen. Du kan alltså inte skörda och sedan vänta flera dagar innan du lägger dem där de ska förvaras. Du bör packa alla äpplen i luftiga lådor eller backar, helst inte på varandra och inte olika sorter tillsammans.

Äpplen bör inte förvaras tillsammans med andra frukter eller grönsaker, då äpplen avger väldigt mycket etylen. Frukterna kan även ta åt sig smak av potatis och lök.

Äpplen ska förvaras mörkt, svalt och luftigt. Temperaturen bör ligga mellan 2-5 °C, luftfuktigheten på 85-90 procent.

En jordkällare är i allmänhet en idealisk förvaringsplats, men tänk på att frukten inte ska ta smak av potatis.

Kolla frukten kontinuerligt och plocka direkt bort sådana som visar tecken på skada.

2 Sep 2020