Trädgårdstips för oktober/november

Hösten har kommit och på vissa platser är det till och med frost eller snö. Det finns en del saker att tänka på med trädgården under dessa månader. Tänkte ge er en del tips att ta vara på.

Denna månad är det bra att se till att skydda alla känsliga växter. Det kan du göra med torra löv eller grankvistar. Har du rosor, så ska dessa kupas. Det med torra löv och granris, kompostjord, sand eller barkmylla. Passa även på nu att höstgräva köksträdgården. Du kan göra dig av med gamla odlingar. Inte bra om det ligger kvar ruttna grönsaker till våren. Sen, dra ner på vattnandet. Ofta behöver vintergröna växter sällan mer vatten, de det regnar mycket under hösten.

Bra råd för trädgården

Nu kan du passa på att jordförbättra och rensa ogräs. Ett bra sätt är att gräva ner sönderklippta löv i trädgårdsland och rabatt. Använd din kompost men lämna delar av trädgårdsjorden orörd för nyttodjurens skull. Rensa ogräs med, för de slutar inte växa!

Nu är det inte längre tid att beskära träd och buskar. Vänta till våren. Annars så är det JAS som gäller, alltså juli, augusti och september,

Har du inte tagit in dina redskap så är det hög tid att göra det nu. Gör rent dem samt smörj dem. Ställ dem sedan torrt.

Töm slangar och kärl. Töm vattenslang liksom tunnor med regnvatten och andra kärl. Så de inte fryser sönder.

Andra bra saker att göra nu är att gräva om komposten, klippa ner jordgubbar och pioner och att ställa in krukor. Ta in krukor med dahlior som inte kommit in tidigare i garage eller källare.

Se till att fåglarna i din trädgård får sitt. Ta fram ett fågelbord och matare, gör rent och häng upp. När kylan kommer får fåglarna svårt att hitta mat. När du börjat mata, se till att det alltid finns mat och fortsätt mata fram till i vår. Du kan även med fördel sätta upp fågelholkar redan nu.

Passa även på nu att driva amaryllis och hyacinter så att de blommar lagom till jul. Det gäller att börja i tid med dem, annars kommer de inte slå ut då du vill det. Du kan även sätta lökar i jorden nu, för tidig drivning i vår.

Höstmys

Nu under hösten är det även perfekt att göra det fint. Vid entrén kan du sätta en eller flera stora krukor med trevliga och frostfria växter, som har mycket bladformer och bladfärger. Begonia, cyklamen, krysantemum och ljung är bra exempel. Komplettera med prydnadspumpa till halloween. Du kan även ställa en korg med äpplen på trappen, det är inbjudande och trevligt. Sätt ut lyktor och ljus i trädgården under mörka kvällar. Mys inne med spel på sport, klicka här för att läsa mer. En annan sak att göra är att binda en krans av höstfrukt och vackra löv och sätta på dörren. Sedan, nu när sommarblommorna gjort sitt ersätt dem med vackra arrangemang gjorda med frosttåliga växter som ljung, gräs och prydnadskål.

25 Oct 2020